Diş Çürümesi Nedir? Nasıl Önlenir?

Diş Çürümesi Nedir? Nasıl Önlenir?

Ağız sağlığı ve bakımı ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri diş çürümesi ve bunun nasıl önleneceğidir. Diş çürüğünü aslında bakteri kaynaklı bir hastalık olarak tanımlayabiliriz. Ağzımızda bulunan bakteriler tükürüğümüz, asit ve yemek artıklarıyla birleşerek diş plağı dediğimiz yapıyı oluşturmaktadır. Bu plak tabakası da zararlı etkilere yol açarak diş ve diş etlerinde hastalık oluşturabilir. Bu da dişlerin sert dokusuna zarar vererek doku kayıplarına yol açmaktadır. Bu hastalığı biz diş çürüğü olarak tanımlıyoruz. Bazı hastalıklar diş çürümesinin daha sık görülmesine neden olabilir. Bunun yanında ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi ve kötü beslenme alışkanlıkları da dişlerde çürük oluşumunu arttıran diğer sebeplerdir. Çürük oluşumunun ardından dişlerdeki hasar geri döndürülemez boyutlara ulaştığında daha ileri tedavilere ihtiyaç duyulan durumlara yol açmaktadır.


Diş çürümesini önleyebilmenin en etkin yolu çürüğe yol açan mikroorganizmaları, bakterileri kontrol altına almaktır. Ağız içinde tamamen bakteriden arındırılmış bir ortam yaratmak elbette mümkün değildir. Diş hekimlerinin böyle bir amacı da yoktur. Fakat bunun için ağız hijyeni önlemleri uygulayarak diş çürümesinin önüne geçebiliriz. Diş fırçalama, diş arası temizliği, doğru diş macunu seçimi vb. bu amaca yönelik olarak yapılan diş hasarını önleme yöntemlerindendir.

Diş çürüğüne yol açan bakteriler ve bunların içinde bulunduğu bizim biyofilm ya da diş plağı dediğimiz yapı, diş ve diş eti yüzeylerinden uzaklaştırılarak diş ve diş eti hasarı önlenebilir. 

Diş Neden Çürür?

Diş çürüklerinin büyük bir kısmı diş minesi olarak adlandırdığımız, dişin sert dokusunun ve altında bulunan dentin ya da kimi zaman kök yüzeyini örten sert dokunun zarar görmesinden kaynaklanmaktadır. Çoğu zaman karbonhidratlı yiyeceklerin, gazlı-asitli içeceklerin, aşırı şekerli gıdaların vb. tüketildikten sonra uzun süre diş yüzeyinde kalması sonucu dişlerde hasar meydana gelmektedir. 

Ağzımızda hali hazırda var olan bakteriler, diş yüzeyinde kalan bu gıda artıkları ile beslenir. Bu esnada bakteriler bir çeşit asit salgılarlar. Bir süre sonra da bu asidik ortam diş minesine zarar vererek, diş çürümelerine sebebiyet vermektedir. Ağızdaki bakteriler yoluyla oluşan bakteri plağı, özellikle şekerli ya da unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıkları ile asit ortamı yaratmaktadır. Bu asitler de dişin mineral dokusunu çözerek diş minesini bozmakta ve en sonunda diş çürüğünün başlamasına sebep olmaktadır. Diş hekimleri bu durumu kavite olarak adlandırmaktadır.

Diş Çürümelerini Engellemek İçin Diş Macunu

Çürük problemi ile karşılaşan kişiler, diş çürümelerini engellemek için diş macunu arayışına girebiliyorlar. Elbette ki diş macunu tek başına kesin bir çözüm yolu değildir, her zaman öncelikle bir diş hekimine başvurmakta fayda vardır. Fakat bizler de günlük hayatımızda dişlerimizin göreceği hasarı en aza indirmek için birtakım önlemler alabiliriz. Bu önlemlerin en başında da doğru bir diş macunu seçimi gelmektedir.

DentaSave Ağız Bakım Ürünleri Arasında yer alan Cistus Tam Koruma Diş Macunu ve Cistus Tam Koruma Ağız Çalkalama Suyu diş çürüklerini önlemek ve ağız içi hijyenini sağlamak için kullanabileceğiniz ürünlerdir. Dentasave Cistus Tam Koruma Diş Macunu ve Ağız Çalkalama suyu içerdiği polifenoller sayesinde ağız içinde bakteriler ve virüslere karşı bariyer oluşmasına yardımcı olur. Günlük ağız bakımınız için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca dişlere doğal bir beyazlık da kazandırmaktadır.


yukarı