Diş Fırçası Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

Diş Fırçası Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

Diş fırçası ne kadar süre kullanılmalıdır? Dişlerimize gereken özeni göstermezsek bu durum ne yazık ki çok kısa sürede çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Dişlerimizi mümkünse her yemekten sonra fırçalamak idealdir ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda en azından günde iki kez fırçalamak ve destekleyici diğer ağız bakım ürünlerini de kullanmak gerekmektedir. 


Peki dişlerimiz için gösterdiğimiz özeni, diş fırçamıza da gösteriyor muyuz? Bir diş fırçasının ömrü ne kadardır, bir göz atalım. Uzmanlara göre bir diş fırçasının ömrü en fazla 3 aydır. Diş ve diş eti sağlığı açısından diş fırçalarını her üç ayda bir değiştirmeliyiz. Uzun süre kullanılan diş fırçalarının kılları yanlara doğru açılmaya başlar, bu da diş fırçanızın ömrünün dolduğunun en büyük habercisidir.

Kullanışsız hale gelen diş fırçası aynı zamanda uzun süreli kullanımdan dolayı bakteri çoğalmasında artışa neden olur. Diş fırçasını yenilemek her açıdan ağız sağlığı için önemlidir. Elbette ki herkes sağlıklı ve bembeyaz dişlere sahip olmak ister. Fakat bazı durumlarda ağız bakımımız eksik kalır ya da ihmal edilir. Bu da ağız içinde istenmeyen problemlere yol açabilir. Diş çürükleri, diş eti iltihabı, dişlerde renklenme vb. durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu sebeple dişlerdeki bakteri oluşumunu en aza indirmek için mutlaka dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş fırçası da her 3 ayda bir değiştirilmelidir.

Doğru Diş Fırçası Seçimi

Diş fırçasını her 3 ayda bir değiştirmek kadar doğru diş fırçası seçimi de önemlidir. Sağlıklı ve güzel görünümlü dişler için doğru bir ağız bakımı yapılmalıdır. Ancak diş bakımına dikkat edilmezse dişlerde çürükler, renk değişimleri, ağız kokusu gibi sorunlar ortaya çıkar. Dişlerin günde en az 2 kez fırçalanması gerektiğinden de söz etmiştik. Ancak yıllardır aynı diş fırçasını kullanıyorsanız ve yanlış bir fırça seçimi yaptıysanız ağız hijyeninin tam olarak sağlandığından söz edemeyiz.

Diş fırçası düzenli olarak değiştirilmeli ve bunun yanında doğru bir diş macunu ile diş fırçası tercihi yapılmalıdır. Peki doğru diş fırçası seçimi nasıl yapılır? Dikkat edilmesi gereken hususları inceleyelim. Öncelikle doğru bir diş fırçası seçimi yaptığınızdan emin olmak için fırçanızın kıllarına dikkat etmelisiniz. Sert kıllı diş fırçaları dişi zedeler, bu sebeple tercihinizi yumuşak kıllı diş fırçalarından yana yapmalısınız.

Bunun yanında diş fırçası seçerken bazı diş fırçalarında yer alan dili temizleme ve diş etine masaj yapma gibi plastik eklentileri bulunan diş fırçalarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca dişlerinizi çok fazla bastırarak fırçalamanız diş eti çekilmesi gibi bazı problemlere yol açabilir. Eğer ufak bir ağız yapısına sahipseniz ve büyük bir diş fırçası seçimi yaptıysanız bu, ağzın arka tarafında kalan azı dişlere ulaşmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle küçük bir ağzınız varsa diş fırçası seçiminiz de küçük başlıklı fırçalardan yana olmalıdır.


yukarı