Diş Renklenmesi Nedir?

Diş Renklenmesi Nedir?

Diş renklenmesi nedir? Hastaların en çok şikâyet ettiği konulardan biri de diş renklenmeleridir. Hekimler bu diş renklenmelerini 3 ayrı faktöre bağlamaktadır. Bunlardan ilki dış faktörler, ikincisi iç faktörler ve üçüncüsü yaşa bağlı olan faktörlerdir. Dış faktörlere baktığımız zaman yediğimiz içtiğimiz yiyecekler, örneğin aşırı çay, kahve tüketimi, farklı ilaçların kullanılması sebep olarak gösterilebilir. Maalesef kullanılan bazı ilaçlar da dişlerde renklenmelere neden olmaktadır. Ve özellikle de sigara alışkanlığı dış renklenmesinin en büyük etkenlerindendir.


İç faktörlere baktığımız zaman, çocukluk döneminde kullanılan aşırı florit, florizine neden olur ve dişlerde koyu oluşumlara yol açar. Yine aynı şekilde hamilelik döneminde aşırı antibiyotik kullanımı dişlerde renklenmelere neden olur. Yaşa bağlı olan renklenmeleri incelediğimizde ise dentin tabakasının zaman içerisinde sarı renk aldığını görüyoruz. Ve mine tabakasının incelmesiyle de birlikte bu sarı renk dış yüzeyden daha belirgin bir şekilde algılanır. Bu nedenle yaşla birlikte dişlerimizi daha sarı ve daha koyu renkte görmeye başlıyoruz. 

Diş renklenmesi nedir?” konusunu açıkladık, peki dişlerimizi dış faktörlerden nasıl koruyabiliriz? Bunun için öncelikle dikkat edilmesi gereken husus düzenli ağız bakımıdır. Diş renginde değişime sebep olan bazı içecekleri (kahve,çay vb.) daha kontrollü tüketmemiz gerekmektedir. Alacağımız bu önlemler diş renklenmelerini azaltacaktır. Tabii bunun yanında diş renginde değişime sebep olan ve aynı zamanda zararlı bir alışkanlık olan sigarayı bırakarak veya en azından azaltarak ya da belli dönemlerde bir hekime diş temizliğini yaptırarak bu renklenmeleri azaltmak mümkün.

Dişin iç kısmında renklenmenin diğer bir faktörü de kanal tedavisidir. Yapılan kanal tedavilerinden sonra dişlerde zaman içerisinde bir koyulaşma olabilir. Diş hekiminizin alacağı önlemlerle bu koyulaşmanın önüne geçmek mümkündür. Ancak buna rağmen yine de bir renklenme meydana gelirse, bir iç beyazlatma yöntemi ile kararan, koyulaşan dişlerimizi tekrar beyazlatabiliriz. 

Yaşa bağlı faktörler olarak mine tabakasının aşınması, üzerindeki pürüzlülükler, hem iç hem dış faktörler bir arada renk değişikliğine neden olacaktır. Yine hekiminizin tavsiyesi ile zaman içerisinde fizyolojik yani yaşa bağlı olan renklenmenin önüne geçmek mümkündür ve bunu telafi edecek alternatifler mevcuttur.

Diş renklenmesi nasıl önlenir? Diş renklenmesini önlemek için alınacak en önemli tedbir evde yapacağınız ağız bakımıdır. Günden 2 kez dişleri fırçalamak lekeleri önlemek için faydalıdır. Dişleri fırçalamanın yanında özellikle kahve, çay gibi içecekleri tükettikten sonra ağız çalkalama suyu ile gargara yapmak da faydalı olacaktır. Düzenli diş temizliği yüzey lekelerini engellemek ve azaltmak için yararlıdır.

Dişlerin sararması hem bir sağlık probleminin habercisi olabilir hem de estetik açıdan hoş olmayan görüntülere neden olur. Eğer evde denediğiniz yöntemlere rağmen dişlerin renginde bir değişim olmuyorsa ve bu durumdan rahatsızsanız bir diş hekimine başvurabilirsiniz.


yukarı